Stadin kartsat kertovat

Historian havinaa Taksi Helsingin kyydissä

 

Suomalainen taksiautoilu alkoi kansainvälisestikin verrattuna varhain, jo vuonna 1906, kun ajuri Gustaf Orreaus sai luvan harjoittaa vuokra-autoliikennettä. Helsinkiläinen taksiautoilun pioneeri kohtasi kuitenkin vastoinkäymisiä, sillä ensimmäisen taksiauton kerrotaan piiputtaneen lähes joka päivä ja onnettomuuksiakin sattui.

Pahimmat vaikeudet kuitenkin voitettiin ja taksiautojen määrä lisääntyi nopeasti ensimmäisen maailmansodan ja Suomen itsenäistymisen jälkeen. Toinen maailmansota vei taksiautot rintamalle, josta ne palasivat huonokuntoisina. Erilaisia vaikeuksia oli edessä kokonaiseksi vuosikymmeneksi tarvikkeiden huutavan pulan takia. Elpyminen alkoi 1950- ja 1960-luvulla ja paine uusien autojen saamiseen oli kova. Asiaa vaikeutti kuitenkin tuolloin lisenssien saamisen vaikeus.

Taksilupien kiintiö nostettiin Helsingissä nousukauden siivittämänä 1970- ja 1980-luvulla yli 1200:aan. Vuonna 1989 Helsingissä ajettiin jo yli 9 miljoonaa taksikyytiä. Samaisena vuonna perustettiin myös Taksi Helsinki Oy. Sen omistavat tätä nykyä 1249 helsinkiläistä taksiautoilijaa ja Helsingin Taksiautoilijat ry.

 

Katso Stadin kartsat kertovat -videot:

 

Call Now Button