Jukan blogi

Jukka Kuusisto - Helsingin Taksiautoilijat ry:n puheenjohtajan palsta

Jukka_snadi 14.12.2018

KUN NYT KIRJOITAN kirjoitan viimeistä kertaa tälle palstalle lehteemme, tulee mieleen paljon muistoja asioista ja ihmisistä, joita olen saanut kohdata niin johtokunnan jäsenenä, kuin viimeisten kuuden vuoden aikana yhdistyksen puheenjohtajana. Matkalla on ollut monta hetkeä, joissa on ratkottu isoja ja pieniä murheita. 90-luvun alun kohtalon hetkistä, jolloin Autoilijoiden kauppayhtiö kohtasi konkurssin ja Metsälän kiinteistö ajautui pankkikriisin aikoina kriisiyhtiö Arsenalin haltuun. Vaikeista hetkistä noustiin tuolloin hyvillä johtajilla ja asiaan sitoutuneilla luottamushenkilöillä. Kiinteistö onnistuttiin hankkimaan takaisin, perustettiin maksuliikennekeskus ja vuonna -98 siirrettiin tilausvälitys HPY:ltä Helsingin Taksi-Data Oy:lle. Silloiset ratkaisut ja lainsäädäntö tukivat autoilijoiden liiketoimintaa, jotka lamakauden jälkeen olivat säilyneet yrittäjinä oman ahkeruutensa ansiosta. Oma roolinsa oli kaupallisen toiminnan tukemisessa myös edunvalvonnalla, jonka tehtävistä huolehti tuolloin 70-vuotias Helsingin Taksiautoilijat ry.

VUOSITUHAT VAIHTUI ja siirryttäessä kohti nykyaikaa, työkalut muuttuivat sekä autojen että taksilaitteiden osalta. GPS-pohjainen välitysjärjestelmä otettiin käyttöön ja maksupäätteiden kasettipurkaminen modeemien kautta modernisoitui nykyaikaan. Tässäkin edunvalvonnalla oli oma roolinsa. Yhteiskunnan puolelta oli totuttu aika ajoin vilauttelemaan liberalisointikorttia, jos haluttiin vauhdittaa muutoksia taksialan toimintaympäristössä. Laiskistumaan kukaan toimijoista ei päässyt ja monen asian osalta erityisesti Helsinki oli kehityksen kärjessä valtakunnallisesti. Pohjoismainen ja eurooppalainen yhteistyö oli erinomainen pohja kehittää uusia palveluita. Hyvänä esimerkkinä tästä on mm. tekstiviesti tilaustapana, joka tuotiin markkinoille ensimmäisenä Helsingissä, muut seurasivat perässä. Vuonna 2009 kehitetty ensimmäinen versio omasta tilausapplikaatiosta oli myös osoitus ajan hermolla elämisestä.

VUODEN 2007 elokuussa voimaan astunut taksilaki jäi historiaan viimeisenä, jossa asemapaikat ja määräsääntely ohjasivat taksipalveluiden tuottamista. Edeltäjäänsä verrattuna lainsäädäntö oli liberaalimpi, mutta nyt kun asiaa katsoo, oli silloinen edunvalvonta onnistunut puolustamaan alaa hyvin. Maailma on kuitenkin muuttunut ympärillämme viimeisen kymmenen vuoden aikana. Globaalit toimijat ja uudet digitaaliset toimintamallit mahdollistavat kevyempiä ja alueellisesti laajempia markkinaosuuksia. Suomessa on parhaillaan käynnissä sopeutuminen uuteen ja viimeisen kuukauden aikana on tuntunut siltä, että niin media- kuin taksipalveluja käyttävät asiakkaat ovat ihmeissään. Uusia toimijoita putkahtelee niin kaduille kuin välityspalveluita tarjoamaan. Haastetta riittää vielä kauan, ennen kuin markkinat asettuvat ja selkeytyvät. Historia on hyvä tuntea, mutta tulevaisuutta tehdään nyt mm. tuotekehityksen ja markkinoinnin avulla.

HALUAN KIITTÄÄ neljää eri puheenjohtajaa ja kolmea toiminnanjohtajaa ja lisäksi kaikkia muita ihmisiä, joiden kanssa olen saanut työskennellä viimeisten 30 vuoden aikana. Vaikeinakin hetkinä olemme tukeneet toisiamme ja tehneet hyvää yhteistyötä niin konttorilla ja sidosryhmissä kuin kilpailijoidenkin kanssa. Tulen edelleen jatkamaan alalla uusien haasteiden parissa. On tärkeää kunnioittaa toisiamme jatkossakin, toimimmepa ammattimaisen taksiliikenteen parissa missä tahansa.

ONNEA JA MENESTYSTÄ uudelle yhdistyksen puheenjohtajalle Harry Kankaanpäälle ja samoin kaikille vaalikokouksessa valituille johtokunnan jäsenille. Viekää HTA:n ja taksiyrittäjien asioita jatkossakin tarmolla eteenpäin. Yhteinen matka jatkukoon kohti yhdistyksen lähestyvää 100 vuotispäivää ja siitä vielä pitkälle eteenpäin.

HYVÄÄ JOULUA ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille jäsenille!

- Jukka

 

Call Now Button